Sunday, March 6, 2011

Nasi Arab

Ahlan wa sahlan..Ya habibi Ya Maulana...hahahha..ini hari kita makan nasi arab la..mau tukar selera lah..ceduk resepi dr Mat Gebu..TQ resepi ente sgt lh sedap lah..Ana punya asben makan tabah2 lah...hihihi...so ape lagi, ni ler nasi arab, salad & pajeri nenas. Nasi arab ni dah ditambah dengan daging..sorry la mat ana derhaka sikit..JOM layan resepi.



Nasi Arab
Sumber : Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit, toskan
350 gram daging lembu, potong besar dan rebus hingga empuk
6 cawan air (mat guna air rebusan daging)
1/3 cawan kacang pis (erkk lupa letak laa..sori) (sy pn x letak..x de stock)1/3 cawan kismis
2 biji cili merah, hiris kasar2
1 tangkai daun sup, hiris
1 tangkai daun ketumbar, hiris (x letak..sbb x suka baunya)2 camca besar minyak sapi
2 camca bear minyak masak (mat guna minyak jagung)
1 camca besar serbuk jintan manis*
1 camca besar serbuk jintan putih*(*disatukan dan bacuh dengan sedikit air)
1/3 cawan bawang goreng
Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS :-)
1 helai daun pandan
3 biji bawang merah, hiris halus
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
2 inci halia, hiris
1 kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 camca teh jintan manis biji
1/2 camca teh jintan putih biji

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, tambah serbuk jintan manis dan putih yang telah dibancuh tadi, tumis hingga terbit minyak.
  2. Masukkan daging, kacau dan tambah beras. Goreng beras bersama bahan2 selama 1 minit. Tuang beras tadi ke dalam rice cooker. Tambah air (stok daging), perasakan dengan garam. Tambah daun ketumbar, kacau dan masak hingga kering.
  3. Masukkan kacang pis, kismis dan cili merah. Bila nasi masak, gemburkan. Tabur dengan hirisan daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama acar dan lauk2 kegemaran..
Pajeri Nanas
Sumber : Datin Siti Bariah (my sister)

Bahan-Bahan :
1 biji nanas - potong ikut suka (Celur separuh masak,buang air & tabur dgn gula)
1 sudu besar gula
1 peket kecil serbuk kari daging
1 sudu besar cili giling - nk pedas blh tambah lagi
Udang kering
2 sudu besar kerisik
Santan dari 1/2 biji kelapa
4 ulas Bawang merah - tumbuk
2 ulas Bawang Putih - tumbuk
1 inci Halia - tumbuk
Kulit kayu manis
bunga Lawang

Cara2 :
  1. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang,bawang merah, bawang putih, halia hingga kuning. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan cili giling dan air. Tumis hingga naik minyak.
  2. Masukkan udang kering dan tumis lagi.Tambah air sikit2 bagi cili betul2 masak.
  3. Masukkan nanas, santan, kerisik, garam dan serbuk perasa. Masak hingga pekat.
  4. Bila dah cukup sempurna rasanya. matikan api.

Salad
Sumber : sendiri

Bahan-Bahan:
Daun Salad
Timun Jepun - potong dadu
Lobak Merah - potong
Tomato buah - potong
1 sudu besar minyak zaitun
1 sudu kecil serbuk lada putih.

* Gaulkan kesemuanya dan boleh dihidang.




1 comment: